• Τομανάς Κώστας - Χρονικό Της Θεσσαλονίκης 1921-1944

Από δημοσιεύματα των εφημερίδων αλλά και από τις προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα παρακολουθούμε και με τις πολλές φωτογραφίες της εποχής αποκτούμε μιαν εικόνα των μεγάλων και μικρών γεγονότων των χρόνων 1921-1944: ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης, εγκατάσταση των προσφύγων, στρατιωτικά κινήματα, εργατικοί και φοιτητικοί αγώνες, Τεταρταυγουστιανή δικτατορία, πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, εξόντωση των εβραίων συμπολιτών μας από τους χιτλερικούς, απελευθέρωση. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη, αλλά κι οι θεσσαλονικιοί ιδέες: φουντώνουν οι προοδευτικές οργανώσεις, αλλά και τα εθνικιστικά σωματεία, πράγμα που οδηγεί στα γεγονότα του Μάη του 1936, αλλά και στον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ. Παρενθετικά, ο συγγραφέας αναφέρεται αναλυτικά σε τρεις μεγάλους θεσμούς της πόλης μας, που δημιουργούνται τότε: Χ.Α.Ν.Θ., Δ.Ε.Θ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πολύτιμες πληροφορίες από την ιστορία, την κοινωνική, την πολιτική αλλά και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης, καθώς και 100 φωτογραφίες, περιλαμβάνει το βιβλίο αυτό. Το ΧΡΟΝΙΚΟ έχει τη μορφή ημερολογιακών σημειώσεων, που δίνουν πολύτιμες και ενίοτε άγνωστες πληροφορίες για την τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του τέλους του προηγούμενου αιώνα αλλά και την κοσμοπολίτισσα Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αι. [...]
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τοπογραφικό και ιστορικό, παρουσιάζουν οι περιγραφές του από τοποθεσίες και γειτονιές της πόλης, κτίρια και μνημεία που προσθέτουν στοιχεία σε όσα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί. [...]
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στη μοναδική γλώσσα που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί, τη λόγια γλώσσα των μορφωμένων της εποχής του.
Ο τόμος των 270 σελίδων του ΧΡΟΝΙΚΟΥ συμπληρώνεται και από μια σειρά φωτογραφίες που (όπως σημειώνει ο επιμελητής Βασίλης Τομανάς) αποτελούν προϊόν συστηματικής αποδελτίωσης "από παντοειδή έντυπα". Παράλληλα με τις λεπτομερειακές σημειώσεις που ο μπαρμπα-Κοτσαρής Τομανάς κρατούσε εντρυφώντας επί μέρες και ώρες στις βιβλιοθήκες του πανεπισημίου, του Δήμου και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως συγκέντρωσε και τα ποικίλα αποκόμματα από διάφορα δημοσιεύματα.

βιβλία
Συγγραφέας Τομανάς Κώστας
Κατάσταση Εξαιρετική
Έτος έκδοσης 1996
Σελίδες 264

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Τομανάς Κώστας - Χρονικό Της Θεσσαλονίκης 1921-1944

  • Κατασκευαστής: ΝΗΣΙΔΕΣ
  • Κωδικός Προϊόντος: BK000668
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 6,00€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 6,00€

Ετικέτες: Τομανάς, Κώστας, Χρονικό, Θεσσαλονίκης